WAT IS EEN MOBIELE AIRCO?

Een mobiele airco koelt de lucht met koelmiddel en een warmtepomp. Koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht die overblijft wordt vervolgens de kamer in geblazen. De warme lucht die uit de lucht getrokken wordt, gaat via een afvoerslang naar buiten.

Mobiele airco’s werken trouwens ook als luchtontvochtiger. Koude lucht bevat namelijk minder waterdamp dan warme lucht. Het condenswater wat overblijft door het onttrekken van de warme lucht wordt opgevangen in de waterbak van de mobiele airco.

De wat duurdere mobiele airco’s hebben vaak ook een optie om te verwarmen. In dat geval is een mobiele airco dus niet alleen handig op warme zomerdagen, maar is het ook in de winter een hele fijne oplossing. Ook wij bieden deze optie met de Inventor Magic !

VOORDELEN VAN EEN MOBIELE AIRCO

Mobiele airco’s zijn makkelijk te verplaatsen én makkelijk te installeren. Je hoeft alleen maar een stekker in het stopcontact te steken en de juiste temperatuur in te stellen. Vervolgens hang je de slang uit het raam en je kunt genieten van verkoeling. Met installatiekosten voor een vakman hoef je dus geen rekening te houden!

Naast al dat installatiegemak kun je een mobiele airco ook nog eens verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Dus zit je overdag in de keuken, ’s avonds in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer? Pak de mobiele airco op en neem hem mee of rol hem verder. Daar is ie namelijk voor gemaakt.

Ook fijn: In vergelijking met vaste aircotoestellen liggen de kosten voor mobiele airco’s een stuk lager. Wanneer je dus niet van plan bent je airco heel vaak te gebruiken, kun je gewoon kiezen voor een voordelige, mobiele airco.

MOBIELE AIRCO INSTALLEREN

Een mobiele airco kun je heel makkelijk zelf ‘installeren’ maar je moet hem wel vlakbij een raam of schuifraam plaatsen.

Zorg vooral dat je de meegeleverde slang voor de luchtafvoer op de airco bevestigt en leidt de slang vervolgens via het raam naar buiten. Let op dat je de kier in het raam zo goed mogelijk afdicht. Dit kan met de afdichtingskit die standaard bij onze producten wordt meegeleverd. Zo wordt het verlies van warmte en kou via de kier beperkt!

Laat de mobiele airco, voordat je deze gebruikt, 24 uur recht op staan. (Net zoals bij koel- of vrieskasten)

ONDERHOUDSTIPS

Wanneer je jouw airco goed onderhoud, heb je er vanzelfsprekend langer plezier van. En met deze tips moet dat helemaal goed komen!

  • Zorg ervoor dat je het toestel zo nu en dan aan de buitenkant even schoonmaakt. Gebruik hiervoor een vochtige doek en trek vóór je begint de stekker uit het stopcontact.
  • Maak de stoffilter van je airco om de twee weken schoon met een stofzuiger. Zo raakt deze niet verstopt en kan hij dus op maximale capaciteit koelen.

Ga je de airco opbergen? Wanneer je de mobiele airco opbergt en dus niet gebruikt, moet deze rechtop staan. Zet je hem op zijn kant, dan is er een grote kans dat het koelcircuit in de war raakt.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN MOBIELE AIRCO EN EEN AIRCOOLER

Een aircooler of luchtkoeler lijkt op een airco, maar is een heel ander product. Een luchtkoeler werkt namelijk niet met koelvloeistof, maar met koud water. De daadwerkelijke temperatuur in de ruimte zakt daardoor (bijna) niet. Alleen de gevoelstemperatuur zakt.

Door de waterdamp wordt de ruimte trouwens ook vochtig en daardoor functioneert een luchtkoeler meestal meteen ook als luchtbevochtiger. Wil je wel met een luchtkoeler werken, maar heb je liever niet dat de lucht in de ruimte vochtiger wordt? Zet dan tijdens het gebruik van je koeler een raam open.

In het geval van een luchtkoeler is het niet mogelijk om een gewenste temperatuur in te stellen. Vaak kun je hem alleen harder of zachter zetten.